LATVIJAS KAMANIŅU SPORTA FEDERĀCIJA

Klāvs Vasks: “Sākam šo sezonu ar optimismu”

Piektdien, 24. novembrī Mūkusalas Biznesa centrā, norisinājās kamaniņu sporta 2023./2024. gada sezonas atklāšanas preses konference.

Preses konferencē piedalījās Latvijas Kamaniņu sporta federācijas prezidents Klāvs Vasks, Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Vladimirs Šteinbergs, “TV3 Group Latvija” komunikācijas vadītājs Kārlis Pozņakovs, uzņēmuma KNAUF ģenerāldirektors Baltijas valstīs Arnis Ivanovs, Latvijas Nacionālās kamaniņu sporta izlases galvenais treneris Zintis Šaicāns, kā arī izlases treneris un mehāniķis Inārs Kivlenieks. Tāpat klātesoši bija Latvijas Nacionālās kamaniņu sporta izlases dalībnieki: Kristers Aparjods, Elīna Ieva Vītola, Mārtiņš Bots/Roberts Plūme un Anda Upīte/Sanija Ozoliņa. 

Preses konferencē tika runāts par sagatavošanās periodu pirms sezonas, svarīgākajām sacensībām, sezonas mērķiem, kā arī sieviešu divvietīgo ekipāžu iekļaušanu komandu stafetē.

Atklājot preses konferenci, LKSF prezidents stāsta: “Sākam šo sezonu ar optimismu, ņemot vērā to, ka komanda ir pilnā sastāvā. Visi izlases līderi startēs un centīsies parādīt labāko šajā sezonā. Sezona sāksies Ziemeļamerikā un turpināsies Eiropā. Galvenās sacensības, protams, ir Eiropas čempionāts Insbrukā, Austrijā, un Pasaules čempionāts Altenbergā, Vācijā, bet divi noslēdzošie posmi norisināsies Siguldā. Jau otro sezonu Siguldas posmu atbalstītājs būs uzņēmums PATA, tāpat Latvijas Nacionālo izlasi šajā sezonā atbalstīs uzņēmums KNAUF, kā arī turpinās mūsu sadarbība ar Citadeles banku, TV3 Group Latvija, Balcia, Latvijas Finieris, Monum un GTS. Paldies arī Izglītības un zinātnes ministrijai, kas mūs atbalsta ar vislielāko finansējumu. Runājot par tehniskajām inovācijām, mēs turpinām iesākto sadarbību ar Latvijas Tehnisko universitāti, kas veido daudz dažādu izpētes programmu, kurās mēs cenšamies izmantot visas iespējas, lai uzlabotu mūsu tehniku. Šajā liels nopelns ir galvenajam mehāniķim Mārtiņam Rubenim. Savukārt, ikdienā jaunievedumus ievieš Inārs Kivlenieks un Sandris Bērziņš. Jāsaka, ka tehniskās inovācijas turpina attīstīties.”

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Vladimirs Šteinbergs: “Jāsaka, ka Kamaniņu sporta federācija parāda izcilu paraugdemonstrējumu tam, kā strādāt federācijai, redzot to, ka organizācijai ir izdevies izveidot sporta piramīdu ar pēctecību, piesaistot bērnus un jauniešus šajā sporta veidā, tajā pat laikā parādot augstus rezultātus augstās klases sportā. Šis ir tiešām labs paraugs, kā daudziem būtu jāstrādā. Par nākamo gadu runājot, ir diezgan būtiski, ka saglabāsies un pieaugs finansējums augstās klases programmā, kas ļaus Kamaniņu sporta federācijai saņemt finansējumu tieši augstās klases sportam. Ja pagājušajā gadā tie bija 480 tūkstoši, tad šajā tie būs 600 tūkstoši (līdzfinansējums LOV sportistu treniņu un sacensību izmaksu segšanai). Vēlreiz jāuzslavē tas darbs, kas tiek veikts Murjāņu Sporta ģimnāzijā un kopumā ar jauniešiem. Nākamgad mēs sagaidām divus Pasaules kausa posmus Siguldā, kas tāpat līdzīgi kā iepriekšējos gadus tiks atbalstīti no valsts puses, jo tas ir augsta līmeņa pasākums, kas jau ir izveidojies kā tradīcija. Par pētījumiem – IZM ir izsludinājusi un jau saņēmusi pieteikumus valsts pētījumu programmā “Sports”, kuras ietvaros diezgan būtisks finansējums tiks ieguldīts tehnisko inovāciju radīšanā. Es ceru, ka šis ieguldījums dos ne vien papildus vērtību, bet arī impulsu tehnisko sporta veidu attīstībā. Lai pēcāk varētu visā pasaulē izplatīt Latvijā radītās inovācijas caur sporta nozari.”

Jau otro sezonu kamaniņu sports tiks translēts TV3 Group Latvija kanālā TV6. “Kanāla TV6 sauklis ir bez bremzēm, kura gan vēl būtu atbilstošāka vieta, kurā radīt ātruma sporta veidus. Protams, ātrums nav vienīgā komponente ceļā uz uzvarām, taču tas ir ļoti svarīgi, tāpēc kamaniņu sports ļoti labi iederas saturā. Runājot par kamaniņu sportu, tad mēs esam ļoti priecīgi, ka tieši mēs varam skatītājiem sniegt iespēju just līdzi kamaniņu sporta startiem. Atcerēsimies, ka kamaniņu sports bija tie, kas mums no Pekinas Ziemas olimpiskajām spēlēm atveda medaļu. Latvijas sports nav iedomājams bez kamaniņu sporta,” tā TV3 Group Latvija komunikācijas vadītājs Kārlis Pozņakovs.

Šajā sezonā savu atbalstu kamaniņu sportam uzsāka arī uzņēmums KNAUF. Uzņēmuma ģenerāldirektors Baltijas valstīs Arnis Ivanovs dalījās: “Tāpat kā uzņēmumam KNAUF arī Kamaniņu sporta federācijai ir ilggadējas tradīcijas un pieredze. Tāpēc es domāju, ka tas kļūs par stūrakmeni ļoti veiksmīgai un ilggadējai sadarbībai. Novēlu sportistiem veiksmīgus startus šajā sezonā.”

Latvijas Izlase galvenais treneris Zintis Šaicāns, atbildot uz jautājumu, kā aizritējis sagatavošanās posms vasarā un rudenī, stāsta: ”Vasaras sagatavošanās procesā esam ieguldījuši lielu darbu, ceru, ka arī iznākums būs ļoti labs, jo sportisti rāda unikālus rezultātus gan treniņos trasē, gan fiziskajos normatīvos. Esmu gandarīts par šo iespēju – nest lielu atbildību par Latvijas Nacionālo kamaniņu sporta izlasi. Ar lielu godu un lepnumu es centīšos strādāt. Kopumā vērtējot izmaiņas, kas ir notikušas līdz šim brīdim, tās nav lielas. Es esmu centies likt uzsvaru uz to, ka sportisti ir gatavi un ka viņiem šajā sezonā viss izdosies, lai mēs varētu noturēt uzlikto latiņu pret lielajām nācijām.”

Runājot par sieviešu divvietīgo ekipāžu pievienošanos komandu stafetē, Zintis stāsta: “Viennozīmīgi komandu stafete kļūs par vēl lielāku intrigu. Tieši skatītājiem šis būs ļoti interesanti. Šobrīd ir zināma sistēma, kā komandu stafete tiks aizvadīta – vispirms startēs sieviete, tad vīriešu divvietīgā ekipāža, tad vīrietis, bet komandu stafeti noslēgs sieviešu divvietīgā ekipāža. Manuprāt, šis būs tāds ķirsītis uz kūkas, kas kamaniņu sportu padarīs par vēl interesantāku skatītājiem, jo domāju, ka rezultāti būs diezgan neprognozējami. Manā skatījumā tas noteikti ir liels pluss.”

Inārs Kivlenieks par to, kas šajā starpsezonā ir paveikt tehniskajā ziņā: “Es gribētu teikt, ka mēs šobrīd speram to soli, lai ietu garām konkurentiem. Šogad laikam lielākais darbs tika veltīts no Mārtiņa puses. Vairāk tika strādāts uz aerodinamiskajiem elementiem. Ir jaunas programmas, ar kurām strādā Mārtiņš. Šobrīd ir tā, ka mēs varam veikt aerodinamiskās simulācijas, ja neesam tikuši aerodinamiskajā trubā, tad vismaz varam veikt simulācijas un attīstīt aerodinamiskos elementus. Šis gads būs liels eksperiments, jo visām simulācijām blakus ir vajadzīgs reāls rezultāts un atskaites, tāpēc šis būs pirmais gads, kad mēs nonāksim līdz tām. Es domāju, ka tas bija galvenais solis, kuru mēs šogad veicām. Tāpat turpinām strādāt pie esošajām un pārbaudītajām lietām, pamainot vien nelielas nianses, mēģinot atrast vēl uzlabojumus. Es teiktu, ka šis posms ir visgrūtākais, jo noķērušus mēs visus esam, konkurenti mēs esam visiem, bet gribās pielikt vēl solīti, lai būtu priekšā citiem.”

Komentējot par potenciālajām 2030. gada Ziemas olimpiskajām spēlēm Siguldā, K. Vasks stāsta: “Šādas sacensības būtu unikāla iespēja Latvijas sportistiem, kas ir gadu desmitiem trenējušies un strādājuši savā mājas trasē, parādīt labākos rezultātus. Es domāju, ka Latvijas vārds blakus Zviedrijai pasaulē ir neizmērāms naudā, tas ir ieguvums mums kā valstij, kurai tāpat ir jākonkurē tūrismā. Šobrīd daudzi runā par 1980. gada olimpiādi, kad Latvija neizveidoja burāšanas centru, to izdarīja Igaunija. Tas veicināja Igaunijas infrastruktūru, kas ir nesalīdzināmi labāka ar to, kāda šobrīd ir Latvijā. Es domāju, ka mēs šobrīd nerunājam par investīcijām tikai infrastruktūrā, šī ir ilgtermiņa attīstība sportā. Protams, aprēķini parādīs to, vai valdībai ir jāatbalsta šis notikums. Latviešiem lielākoties ir tendences pretoties, bet es domāju, ka šī ir tā reize, kad mums vajadzētu apvienoties un mēs varētu pilntiesīgi uzņemt olimpiskās spēles.”

“Jābūt izsvērtam lēmumam, kas balstās uz konkrētiem aprēķiniem, cik ir jāiegulda, ko un cik valsts no šī iegūs. Kā jau Ministru prezidente savā intervijā teica: “Būs aprēķini, būs skaidrība.” Protams, ka emocijas ir viena lieta, bet mēs esam neliela valsts, kurai gudri jāveic ieguldījumi, tajā skaitā arī sporta infrastruktūrā. Vēl svarīgi ir atzīmēt to, ka Siguldas trases renovācija ir plānota ar vai bez olimpiskajām spēlēm, kam ir arī iezīmēts finansējums. Tāpēc šis jautājums nav saistīts tikai olimpisko spēļu kontekstā. Kopumā tas ir infrastruktūras attīstības jautājums, bet, protams, visam apakšā ir jābūt konkrētiem aprēķiniem, ” K. Vaska teikto papildināja V. Šteinbergs.

Pirmdien, 27. novembrī Latvijas Nacionālā kamaniņu sporta izlase izlidos uz Leikpleisidu, ASV, kur no 7. līdz 9. decembrim norisināsies Eberspacher Pasaules kausa pirmais posms.

 

 

 


 

2023.11.24. 663
Supporters »

All supporters
By continuing homepage browsing you accept this page cookies.    OK